Om siden
Siden är ett naturmaterial liksom bomull, lin, ull, cashmere. De fina silkestrådarna spinns av mullbärsfjärilen (bombyx Mori). Larven spinner in sig i en kokong av långa trådar som kan bli upp till 2-4 km långa. Denna larv är en känslig varelse som äter endast giftfria blad från den vita mullbärsträdet. Den vita mullbärsträdet sägs ge de finaste trådarna. Mullbärssidenet är det vanligaste i handeln idag.
Kokongen löses upp i hett vatten där de limämnen som håller ihop kokongen tvättas bort. Trådarna sorteras sedan i kvalitet och spinns sedan upp till silketråd som man väver tyget av. Mycket av produktionen är fortfarande idag manuell. Den mänskliga handen och ögat är överlägset för att få en jämn kvalitet.
Siden kommer ursprungligen från Kina för ca 5000 år sedan. Kina är än idag den största producenten. Både i kvalitet och kvantitet. Men silke odlas också i andra delar av Asien.
Fördelarna med siden
Siden är en stark fiber. Man använde sidentyg till fallskärmar under andra världskriget. Det finns bara två saker som kan försvaga siden, starkt solljus under längre tid och vanliga tvättmedel som innehåller enzymer som bryter ner det organiska ämnena i tyget. Siden tål inte starka kemikalier som därför inte kan användas vid framställningen av sidentyger.
Om du väljer att sy upp sidengardiner rekommenderas att du fodrar gardinerna med t.ex. ett bomullstyg.
Siden tvättas med fintvättmedel för silke och ull. Man kan även tvätta med hårschampoo, då blir det mjukt och doftar gott. Siden andas och reglerar kroppstemperaturen, svalkar och värmer. Siden tar upp fuktighet till 30% av sin egen vikt utan att kännas vått. Siden är flamsäkert. Siden är organiskt uppbyggt och står den mänskliga huden nära. Man har tidigare använt sidentråd vid operationer. Siden är en lätt material, idealisk packning i resväskan. Siden är 100% biologiskt nedbrytbart, rent naturmaterial. Siden är allergivänligt och skonsamt mot huden. Siden är ett glatt material som gör att det inte behöver tvättas så ofta, det räcker med att vädra plagget efter användning.
Skötselråd
Att köpa ett sidentyg eller ett plagg i siden är lite som en investering I kvalitet och känsla. Om man tar hand om sitt sidenplagg så håller det länge och blir en kär vän i garderoben.
- Lufta - Siden är en glatt fiber som gör att den stöter ifrån sig smuts och lukt. Du kan vädra ditt plagg många gånger innan du behöver tvätta det.
- Tvätta - De mjuka sidentygerna går att handtvätta i ljummet vatten med fintvättmedel eller hårshampoo. Siden blir skört av de vanliga tvättmedlen som innehåller ämnen som bryter ner det organiska materialet. Siden är ett organiskt material. Stela sidentyger som Dupion och Taft rekommenderas kemtvätt för att behålla stelheten eller ”prasslet” i tyget.
- Stryka -Stryk med medelvarm strykjärn på baksidan först. Eller ånga plagget hängande.
- Förvara - Låt plagget hänga på en mjuk galge med ”ludd” så den inte glider av galgen i garderoben. Vill man förvara sitt plagg en längre tid utan användning så tvätta plagget och lägg det mellan silkepapper i en papperskartong. Sidentyger tycker inte om starkt solljus.
Namn på sidentyger
Taft. Stelt fall, slät struktur och vacker glans. Till festmaterial, klänningar (Sara Danius Nobelklänning i rosa och orange)och gardiner.
Dupion. Stelt fall, lite struktur med vacker glans. Till festklänning, gardiner etc.
Duchesse. Stelt, satin vävd. Klassiskt brudtyg och till festklänning.
Organza. Tunt stelt tyg. Genomskinligt. Till mellanlägg, slöja, klänningar etc.
Crepe de chine. Mjukt fall, olika tjocklekar samt lite glans. Till blusar, brudklänningar etc.
Crepe satin. Mjukt fall och glansigt på ena sidan. Till blusar, klänningar etc.
Chiffon. Tunt, mjukt och genomskinligt tyg. Till slöja, klänningar etc.
Crepe Georgette. Rynkat(crepe). Matt glans och mjukt fall. Finns i olika tjocklekar.
Habotai. Tät väv, tunt, lite stelt innan tvätt. Till foder, målning el liknande.
Paj. Tunt platt vävt tyg. Flygigt. Till teatrar, foder, målning.